American Express – Så Väljer Du Rätt Kort Som Passar Dig

RESANDE EFTER COVID

Efter 2 år där resevärlden i princip stoppades helt, har oron som kändes när allt var så oklart lagt sig. Fler människor reser, flygbolagen flyger fler rutter, och mat börjar serveras utan att packas in. Det är så spännande att kunna ge sig ut i världen igen!

En Business Class resa från Stockholm till New York kan kosta från 28 000kr – 70 000kr. Jag betalar cirka 1300kr (endast skatter och avgifter), för 2 personer med hjälp av American Express. Här kommer du få veta mer om hur.

Istället för att betala tiotusentals kronor, så bokar jag min business class resa tur och retur till New York för 2, nästan gratis. I dagsläget krävs det cirka 100 000 SAS Eurobonus poäng för att boka denna resa med poäng i kombination med deras 2-for-1 kampanj (mer om denna nedan).

Här tänkte jag berätta mer om hur jag samlade ihop poängen, vilket Amex kort som är bäst beroende på din situation, samt hur du kan få en stor bonus när du skaffar ditt American Express kort.

Hur man får en gratis business class resa till New York för 2 personer med American express

Jag har utgifter varje månad såsom hosting till min hemsida, annonsering på Facebook och Google, ibland köper jag datorer, kameror, o.s.v.

Eftersom alla dessa köp görs på American Express kortet har jag samlat poäng som jag nu kan använda till en business class resa.

Jag värvade dessutom min syster som skulle beställa sitt American Express, vilket gav oss båda en boost på 12 000 Eurobonus poäng!

American Express har dessutom en årlig kampanj som låter dig boka 2-for-1 en gång om året om du spenderar 150 000kr med kortet inom ett kalender år.

Detta låter mig boka en business class resa tur och retur ARN – JFK för 2 personer.

Hur funkar American Express?

Om du inte har någon koll på hur det hela funkar är det ganska simpelt: har du ett American Express kort så får du poäng för alla dina köp med kortet.

Med dina poäng kan du köpa flygresor, uppgradera från ekonomi till business, boka hotell, o.s.v.

Personligen tycker jag det är en no brainer för alla företag, vare sig enskild firma eller aktiebolag.

I många fall bra för dig som privatperson också.

I dagsläget kan man kategorisera alla Amex kort i 2 kategorier, för enkelhetens skull kan vi kalla de AMEX kort och SAS kort.

Alla kort är alltså Amex, men vissa kort ger dig “Amex poäng” och vissa ger dig “SAS Eurobonus” poäng.

Membership Rewards (“MR”) är Amex egna lojalitetsprogram, Eurobonus (“EB”) är SAS lojalitetsprogram.

Med EB poäng kan du boka resor med alla flygbolag som ingår i Star Alliance, vilket är smidigt. Dina SAS poäng funkar alltså inte bara med SAS flyg, utan alla Star Alliance medlemmar.

Om du har MR poäng kan du överföra de till i princip vilket lojalitetsprogram som helst i världen, problemet är att “valutakursen” är usel.

Låt mig illustrera.

Med kortet jag har (SAS Amex Premium) får jag 15 Eurobonus poäng för varje 100 kronor jag spenderar.

Det betyder att jag behöver spendera 666 666 kronor för att få 100 000 Eurobonus poäng, vilket låter mig boka den där NYC business class resan.

Hade jag velat göra detta med MR hade jag behövt växla in mina MR poäng mot EB poäng, och det kostar mig 11 MR poäng för att få 1 EB poäng.

Detta innebär att jag behöver spendera 1 100 000 kronor för att få 100 000 EB poäng om jag gör det via MR.

Det finns dessutom SAS Amex Elite kortet som kostar 3 000 mer om året mer än det jag har (SAS Amex Premium) som ger dig EB silver status och istället för 15 poäng per 100kr som jag får, får du 20 poäng.

100 000 EB poäng hade du alltså fått genom att spendera 500 000kr med SAS Amex Elite.

För att summera: samla ihop 100 000 Eurobonus poäng med SAS Amex Elite: spendera 500 000kr på kortet och betala 4 000kr om året i avgift.

För att få lika många Eurobonus poäng med t.ex. Amex Gold Card behöver jag spendera 1 100 000kr och den årliga avgiften är 1 500kr.

Detta innebär att Amex korten som inte är kopplade till SAS är mycket mer flexibla eftersom du kan konvertera poängen till vilket flygbolag som helst, men du får betydligt mindre för pengarna.

För mig passar det mycket bättre att “låsa” mina poäng till SAS Eurobonus, men få ut mycket mer per krona spenderad.

Vad är fördelarna med att ha ett AMEX kort?

Fördelarna beror lite på vilket kort man väljer.

Huvudsaken är att man får poäng på alla köp man gör med sitt Amex kort, vilket du sen kan använda för att boka flyg, hotell, uppgradera från ekonomi till business, o.s.v.

Du kan också få lounge tillgång, och lite erbjudande från Amex såsom biljetter till en konsert.

Hur samlar man AMEX poäng så fort som möjligt?

Det finns i princip bara 2 sätt att tjäna poäng på: handla med kortet, och värva folk du känner.

När det gäller köp med kortet finns det också lite rum för att öka summan varje månad, om man är i en viss situation (som jag är), och tycker det känns värt det.

Det är nämligen så att det finns tjänster som Billhop, som låter dig betala fakturor med ditt Amex kort, och de tar då en avgift på 2.5%.

Personligen har jag som sagt en del betalningar på Amex kortet för företaget varje månad, men majoriteten av mina utgifter är fakturor till frilansare, som inte dras på kortet.

Om jag valde att betala dessa fakturor med Billhop, och pröjsa 2.5% extra hade jag fått betydligt mer poäng, och i princip “köpt” poängen för de extra pengarna som Billhops 2.5% avgift hade kostat mig.

Det låter lite löjligt, men ska jag vara ärlig kan det faktiskt vara värt det i vissa fall.

Om vi låtsas att jag vill betala fakturor via Billhop för att få 100 000 Eurobonus poäng så kan vi räkna ut hur mycket de poängen hade kostat mig.

Hade jag gjort detta hade jag först och främst uppgraderat mitt SAS Amex Premium kort till SAS Amex Elite vilket hade kostat mig 3 000kr mer än vad det gör idag (1 000kr/år).

Då hade 100 000 EB poäng kostat mig 500 000kr i fakturor som betalas via Billhop (20 poäng per 100kr).

D.v.s. 500 000kr x .025 (Billhops avgift) = 12 500kr.

Så 12 500kr + 3 000kr som de kostade mig att uppgradera mitt kort = 15 500kr.

Kombinerar jag detta med SAS årliga kampanj som låter mig boka 2-for-1 har jag alltså 2 business class biljetter tur och retur till New York från Stockholm för 15 500kr.

Att köpa 2 sådana biljetter kostar i skrivande stund 28 000kr (detta var de billigaste datumen jag hittade).

Så poängen är: om man ska köpa resan ändå kan det faktiskt vara värt att indirekt “köpa” poängen genom att betala fakturor via Billhop.

Detta gäller ju självklart inte alla, men ni företagare som har massa fakturor varje månad som ni betalar och inte får poäng på kan fundera på detta.

För vissa företag finns det fler möjligheter att skynda på poängsamlandet.

Om du till exempel sköter Google eller Facebook annonser som en tjänst åt dina kunder finns det eventuellt en möjlighet att kunden låter dig dra annonskostnaden på ditt Amex kort, som du sedan fakturerar kunden för.

I såna fall ska man ju helst få betalt i förskott så du inte spenderar tiotusentals kronor på att annonsera åt en kund som sedan inte betalar sin faktura.

 

Vilket AMEX kort ska du välja?

Antingen skaffar du kort för dig som privatperson, som företag, eller båda.

Personligen skulle jag nog rekommendera SAS Amex korten till dig om du bor i Sverige. Om det är till företag är det bara viktigt att du inte blandar privata utgifter med företagets utgifter eftersom allt hamnar på en faktura, och betalas i en betalning.

Anledningen till jag rekommenderar de är som jag beskrev ovan, att man nästan får ut dubbelt så mycket med Eurobonus poäng, än att samla Membership Rewards poäng och sedan konvertera till Eurobonus.

Det enda som skulle få mig att rekommendera de andra Amex korten såsom Gold, Green eller Platinum card är om du inte har nytta för Eurobonus/Star Alliance poäng, och hellre skulle konvertera de till ett annat flygbolags lojalitetsprogram som du inte kan utnyttja med Eurobonus poäng.

Du kan också få 4 lounge besök gratis per år med Gold, och Platinum card så det kan vara ett argument att välja de istället för SAS korten.

När du bestämt dig för om du vill samla Eurobonus poäng eller Membership Rewards poäng är det hur mycket du kommer spendera varje månad som avgör vilket kort som passar bäst, ju mer du spenderar desto mer lönar det sig ofta att skaffa de dyrare korten med bättre förmåner.

When in doubt, välj SAS Amex Premium. Det är gratis första året och kostar sedan bara 1 000kr per år. Du får 15 Eurobonus poäng per 100kr du spenderar och kan använda 2-for-1 kampanjen om du spenderar 150 000kr inom ett kalenderår.

Jämför AMEX kort

Här ser du en kort jämförelse mellan korten.

AMEX Platinum CARD

Du Får 200 000 Amex Poäng Som Bonus

AMEX Gold Card

Du Får 100 000 Amex Poäng Som Bonus

SAS Elite

Du Får 18 000 Eurobonus Poäng Som Bonus

SAS Premium

Du Får 12 000 Eurobonus Poäng Som Bonus

SAS Classic

Du Får 6 000 Eurobonus Poäng Som Bonus

AMEX GREEN CARD

Du Får 50 000 Amex Poäng Som Bonus

American Express Centurion (AMEX Black Card)

Det kända American Express Centurion, eller Amex Black Card kortet finns, men är inte tillgängligt till vem som helst, utan fås utifrån inbjudan av American Express.

Ett par av mina vänner har kortet och inbjudan bjuder dyka upp när man närmar sig cirka 2 miljoner spenderade kronor med sitt nuvarande Amex kort.

Du får då en privat concierge, och en del andra förmåner.

Historien om hur kortet skapades är ganska intressant. Komikern Jerry Seinfeld gjorde reklamfilmer tillsammans med Amex på 90-talet och en av kameramännen frågade Jerry om han hade ett black card.

“Vad är det?” frågade Jerry, och han fick sen ett svar som gjorde att han självklart ville ha ett kort. Jerry ringde American Express president nästa dag, som berättade att det hela var en myt, men att det var en bra idé.

Amex skapade kortet och gav det första till Jerry Seinfeld

Tim, en nära vän till mig från Australien har spelat in en detaljerad video om Amex centurion kortet. Enjoy.

AMEX för aktiebolag

Amex korten för aktiebolag funkar i princip exakt likadant som de andra AMEX korten (inte som SAS korten där du får Eurobonus poäng).

Hur bokar man en American Express bonusresa?

När du väl samlat in poäng via American Express så behöver du antingen konvertera de från Membership Rewards till valfritt lojalitetsprogram (som Eurobonus t.ex), om du har de klassiska Amex korten, eller om du har ett av SAS korten så skickas dina poäng automatiskt över till SAS Eurobonus.

Ska du boka en resa direkt med SAS är det bara att besöka SAS hemsida och söka efter flyg, och välja att betala med poäng.

Awards flyg brukar släppas 330 dagar innan avgång, och om det finns platser kvar när det börjar närma sig avgång (1-2 veckor) så brukar fler platser dyka upp.

Om du vill boka med Star Alliance istället så kan du besöka United.com och hitta alla Star Alliance flyg samt hur många poäng de kommer kosta.

Kom ihåg att SAS 2-4-1 kampanj också gäller med Star Alliance, så när du väl hittat en flight du vill boka via Uniteds hemsida är det bara att ringa till SAS, och om du fått en 2-4-1 kupong kan du alltså flyga 2 personer för priset av 1.

Vanliga American Express frågor

De bästa förmånerna är ju helt klart Centurion / Black Card (Invite only). Efter det kommer Amex Platinum. Hitta rätt kort för dig med vår snabba quiz.

Majoriteten är kreditkort, men de har också betalkort

Genom att spendera pengar med ditt Amex kort samlar du poäng (eller cash back). Dessa poäng kan du sedan använda för att boka eller uppgradera både hotell och flygresor. Du får också extra reseförsäkring i många fall.

Förutsatt att du faktiskt använt ditt American Express kort för att boka resan i fråga så är reseförsäkringen bra, och de är enkla att jobba med.

Kort sagt: världsklass. Varje gång jag pratat med kundservice har man lämnat konversationen med ett léende. Det är inte många företag som förstår kundtjänst lika bra som Amex. Det de gör så bra att de “anticipate the needs of the customer”. D.v.s. de föreslår lösningar till problem som inte ens har kommit upp ännu. Dessutom extremt trevliga. Kan jämföras med Apples support, och tillsammans är de i en egen liga.

Det beror helt enkelt på. Om du använder kortet och tar del av förmånerna: absolut.

Det beror på vilket kort, men i många fall är svaret ja.

15.99% men du kan få räntefri kredit i upp till 55 dagar.

Det är en av de bästa utgivarna av kreditkort då de funnits länge och därför har etablerat sig världen över, och på så sätt lyckats ta fram bra förmåner.

Ränta: 15,99 %
Uttagsavgift: 4,00 % (minst 25 kr)
Dröjsmålsränta: 2 %
Valutapåslag i utlandet: 2,00 %

Beroende på vilket kort du väljer finns det 2 olika system som fungerar lite annorlunda. Du har Platinum, Gold, och Green där du får Amex Membership Rewards poäng på alla dina köp. Dessa poäng måste du sedan växla in till poäng på andra flygbolag eller hotellkedjor, och först då kan du använda poängen. Dessa poäng har du mer flexibilitet med, men de räcker inte riktigt lika långt.

Det andra systemet är SAS korten Elite, Premium och Classic där dina poäng dyker upp direkt på SAS Eurobonus kontot, redo för användning på SAS eller Star Alliance flyg, Radisson hotell, eller Eurobonus Shop. Dessa poäng har inte lika mycket flexibilitet men du får mer valuta för pengarna.

  • 18 år gammal
  • Fast inkomst
  • Skriven i Sverige
  • Inga betalningsanmärkningar